Kérdése van?

Telefon: 06 1 393 9946
E-mail: info@novapex.hu

Amit a fűtési rendszerekről tudni érdemes

Általában kétféle fűtési rendszer létezik, az egyedi és a központi fűtés. Az előbbihez soroljuk a kályhákat, a cserépkályhákat, a kandallókat, a gázkonvektorokat, a falifűtőket, és a villamos energiával működő készülékeket. Az energia ebben az esetben a fűtőberendezésben alakul át hőenergiává.

A központi fűtés esetében a hőenergia egy központi kazánban keletkezik, és közvetítőn keresztül jut el a hőleadó készülékhez. Ide tartozik a radiátoros fűtés, a padlófűtés, a padlókonvektor és a szegélyfűtés is.
Az alábbiakban 3 alapvető kérdés megválaszolásával igyekszünk segíteni a megfelelő rendszer megtalálásában.

Fűtés

1. kérdés: Milyen fűtési rendszert válasszunk?

Válasz: Alapvető feltétel, hogy akkora kazánt válasszunk, ami képes ellátni az adott terület fűtését, de semmiképpen se vegyünk túl nagyot, mert annak a pénztárcánk látja kárát. Próbáljunk olyan berendezést találni, amelyhez a gyártó szabályozót is biztosít, a legelőnyösebb, ha a rendszer a külső hőmérséklethez alkalmazkodva alakítja ki a fűtés szabályozását.
Ha szeretnénk a megfelelő hőmérsékletet szobánként is alakítani, szereltessünk fel termosztatikus szelepeket minden helyiségben a radiátorokra. Így a nappaliban és a hálószobában igényünk szerint szabályozhatjuk a hőmérsékletet, míg a ritkábban használt helyiségekben szinte teljesen le lehet tekerni a fűtést.

2. kérdés: Hogyan lesz biztonságos a fűtési rendszer?

Válasz: A fűtési berendezésbe kötelező nyomásmérőt szereltetni, ez elengedhetetlen a biztonságos rendszer kiépítéséhez. A légtelenítésről a légtelenítő szelepek gondoskodnak. Ajánlott szűrőt vagy iszapfogót is szereltetni a fűtési rendszerünkbe, ezek felfogják és kiszűrik a szennyeződéseket. A biztonsági szelepek védik a szabályozott áramlás, a légtelenítés és a megfelelő nyomás fenntartása érdekében szükségesek a fűtési rendszerekben.

3. kérdés: Milyen az energiatakarékos fűtés?

Válasz: A legfontosabb, hogy először felmérjük, milyen fűtésre van szükségünk. Családi házaknál gyakran javasolják már a kondenzációs kazánt, amit érdemes megfelelő szakemberrel kiválasztatni. A már fent említett termosztatikus radiátorszelepek is sokat csökkenthetnek a fűtési költségeken, hiszen miért kellene minden helyiségben ugyanolyan hőmérsékletet fenntartani? Emellett fontos még a jó hőszigetelés, a kazán minősége, a normál belső hőmérséklet, a helyes méretezés és a jó szabályzás. De az energiatakarékosság nemcsak egyéni érdekünk, a bolygónkat is segítjük vele. Elsősorban a napenergia és a geotermikus energia áll rendelkezésünkre, ha alternatív fűtési technikát keresünk: gondoljunk csak a napkollektoros és a hőszivattyús rendszerekre.