Kérdése van?

Telefon: 06 1 393 9946
E-mail: info@novapex.hu

Hogyan / miért válasszunk fürdőszobai ventilátort?

Épületgépész mérnökként folyamatosan hangsúlyozom, milyen fontosak az épületgépészeti rendszerek egészségünk és optimális komfortérzetünk szempontjából. Helyes méretezésük megkönnyítheti a mindennapjainkat. A lakás friss levegője pedig elengedhetetlen követelmény.

Ebben a cikkben egy nagyon egyszerű, ugyanakkor rendkívül fontos eszközről lesz szó: a fürdőszoba ventilátorról.

A fürdőszoba megfelelő szellőzése nagyon fontos, hiszen a lakásnak ez az a helyisége, ahol a legmagasabb a páratartalom. A megfelelő fürdőszoba ventilátor kiválasztásával elkerülhetjük a falak nedvesedését és a kellemetlen szagokat, különösen akkor, hogy a fürdőszobának nincsen saját, szabadba nyíló ablaka.

A fürdőszoba ventilátor kiválasztásakor a következő szempontokat kell szem előtt tartanunk.

  • A szükséges teljesítmény kiszámítása. Mint minden szellőztető rendszer esetében alapvető a megfelelő méretezés. A ventilátort sem választhatjuk ki csak megérzés alapján. Lényeges szempont a helyiség légtérfogata. A módszert leegyszerűsítve számoljuk azzal, hogy a mellékhelyiségek levegőjének óránként tízszer kell cserélődnie.
  • A szellőztető rendszer nyomásesése. Ezt a szükséges légszállítás és az alkalmazott légcsatorna típusa és méretei alapján számítjuk ki. A ventilátor típusának kiválasztásakor a kiszámított nyomásesés mellett szükséges légszállítás mértékét kell figyelembe vennünk. (Mindezek alapján a helyes választás érdekében javaslom a szakemberekkel történő előzetes egyeztetést.
  • A ventilátor típusának kiválasztása. A piacon számos ventilátor típus megtalálható, amelyek eltérőek beszerelésük és működési elvük tekintetében.
    A tömbházban lakók sok esetben választják azt a megoldást, hogy a fürdőszoba ventilátort a meglévő világítóudvarba vezetik. Ez azonban nem helyes, és nem is megengedett, hiszen így a kivezetett levegő egyenesen a szomszédokhoz jut. Más megoldással élve a ventilátort a fürdőszoba ablakába helyezik. Így a ventilátor beszerelése könnyű, ez a fajta elhelyezés viszont azt jelenti, hogy a fürdőszoba természetes megvilágításáról részben vagy teljesen le kell mondanunk.  A legbonyolultabb, viszont leghelyesebb megoldás egy olyan csővezetékes szellőztető rendszer megépítése, amely lehetővé teszi centrifugális ventilátorok alkalmazását, ugyanakkor zavaró hanghatások nélkül működik.
  • Rendkívül fontos tényező a ventilátor működése által keltett zaj. Ajánlott a legkevésbé zajos ventilátort választani, mivel rendkívül kellemetlen, ha működése az egész lakásban hallható.

Ha egy ennél performánsabb megoldást szeretnénk, választhatunk olyan rendszert is, amely rendelkezik nedvességszenzorral (így ellenőrizhetjük a helyiség páratartalmát, elkerülhetjük a nedvesedést), visszacsapó szeleppel (ez meggátolja a levegő fordított irányú mozgását), többlépcsős fordulatszámmal, időzítővel működik (mivel a megfelelő szellőztetés érdekében ajánlott, hogy a ventilátor a mellékhelyiség elhagyása után is működjön bizonyos ideig).

Nagyon fontos, hogy minőségi terméket válasszunk, amely garantálja a ventilátor eredeti tulajdonságainak változatlanságát. Gyenge minőségű termék esetében a ventilátor idővel egyre zajosabb lesz, légszállító teljesítménye csökken, veszít funkcionalitásából, ami gyakori cseréhez és így többletköltséghez vezet.

Szatmári Bernadett, mérnök