Kérdése van?

Telefon: 06 1 393 9946
E-mail: info@novapex.hu

A jól megtervezett vezetékrendszerek előnyei

Az épületek legfontosabb jellemzőinek egyike az, hogy mennyire komfortosak. Sajnos csak kevesen gondolnak arra, hogy a már a tervezés fázisában eldől, milyen szintű kényelmet biztosít majd az épület, sokan megfeledkeznek arról, miért szükséges és fontos egy szakemberek által készített kiviteli terv. 

A megfelelően megtervezett és minőségi anyagokból kivitelezett vezetékrendszerekkel hosszú távon pénzt, időt és energiát takaríthatunk meg. A vezetékrendszerek nem látszanak ugyan, mégis az épület legfontosabb elemeinek tekinthetjük őket.

A komfort mindazon körülmények és tényezők összessége, amelyek egy épületet kellemesen, higiénikusan és kényelmesen élhetővé tesznek. Két alapvető összetevője: a hőérzet és a levegő minősége.

A hőérzet nem írható le egyszerűen a belső hőmérséklettel: olyan paraméterek határozzák meg, mint a levegő relatív páratartalma, a légáramlás sebessége, a térelválasztó elemek átlagos hőmérsékleti sugárzása stb. Például: 0,5m/s sebességű légmozgás mellett a 18˚C hőmérsékletet hidegnek érezzük, de ugyanaz a sebesség 20-22˚C-on kellemes hőérzetet kelt. A kiviteli terv elkészítésekor a magas komfortszint érdekében a tervezőmérnöknek mindezeket a tényezőket figyelembe kell vennie.

A hőérzetet meghatározó tényezők mellette a benti levegő minősége biztosítja egy épület kellemes mikroklímáját, ezt befolyásolja a levegő por-, gáz- és páratartalma, szaga, a zajszint, a megvilágítás, az ionizáció szintje stb.

A kiviteli terv elkészítésekor a szakember ezeket a tényezőket összességükben veszi figyelembe és szimbiózisban működő rendszereket tervez meg. A fűtést, hűtést, szellőzést, megvilágítást és vízellátást ill. vízelvezetést biztosító rendszerekkel érhetjük el a kívánt kényelmi szintet, az erre szánt büdzsé és az ügyfél elvárasainak függvényében.

A kivitelezéskor lényeges a minőségi anyagok megválasztása. A használat során a gyenge minőségű anyagok súlyos problémákat okozhatnak, amelyek károsíthatják nemcsak az épületet, de felhasználóinak egészségét is. Például, ha egy rendszer vizet veszít, megjelenhet a nyirkosság és a penész, amelyek egyrészt súlyos egészségi problémákhoz, másrészt a hiba elhárítására fordított többletköltségekhez vezetnek. Minőségi anyagok felhasználásával mindez megelőzhető.

Szinte minden esetben beigazolódik: a gyenge minőségű, olcsó anyagok, a belőlük kivitelezett rendszerek okozta károk és többletköltségek miatt valójában jóval drágábbnak bizonyulnak, mintha eleve minőségi anyagokat használnánk. Ez érvényes a kiviteli tervekre is: utólag sokba kerülnek a nem megfelelően kidolgozott tervek és a kiviteli terv nélkül készített rendszerek is.

Ezek a problémák mind elkerülhetők, ha szakértők tanácsát kérjük. Segítségükkel nemcsak komfortérzetünk, de megtakarításaink szintje is magasabb lesz.

 

Ing. Szatmari Bernadett