Kérdése van?

Telefon: 06 1 393 9946
E-mail: info@novapex.hu

A megfelelő fűtéstípus kiválasztása

Az építkezés megkezdése előtt a kivitelezők a legnagyobb figyelmet olyan szempontokra fordítják, mint például az épület alakja, színe, az emeletek száma, az ablakok színe.  

Nagyon kevesen vannak, akik olyan tényezőket vesznek figyelembe, amelyek valóban fontosak mind a kivitelező, mind a felhasználó szempontjából: a vezetékrendszereket. Ezekkel szemben legtöbbször egyetlen elvárást támasztanak, ez pedig a lehető legalacsonyabb ár. Ezt a döntést azonban az idő nem igazolja. 

Azt, hogy egy épület milyen szintű komfortot biztosít, legnagyobb mértékben a vezetékrendszerek határozzák meg. Ezért anyagi és gyakorlati szempontból is nagyon fontos, hogy helyesen válasszuk meg őket.

Cikkünk célja, hogy segítséget nyújtson a felhasználóknak a megfelelő fűtésrendszer megválasztásában.

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb szempontok az épület gyakorlati célja és használatának mértéke.

Az alacsonyabb használati szintű épületek, mint például az iskolák, irodaépületek, rendezvénytermek esetében ajánlott olyan fűtésrendszerek alkalmazása, amelyek rövid idő alatt képesek biztosítani a kívánt hőmérsékletet. Ezek a rendszerek hőszivattyús konvektorokra vagy radiátorokra épülnek, esetükben lényeges a megfelelő méretezés. A hőszivattyús konvektorok egyik nagy előnye, hogy a kívánt hőmérsékletet nagyon rövid idő alatt biztosítják, hátrányuk viszont a magas zajszint, amellyel használatuk együtt jár.

A magasabb használati szintű épületek, mint például a lakások esetében, három szempontot kell figyelembe vennünk: a rendszer zajszintjét, teljesítményét és az általa generált hőérzetet. Az ilyen típusú épületek esetében a legelőnyösebbek az olyan fűtési rendszerek, mint például a padlófűtés, amely szükség esetén radiátorokkal is kiegészíthető.

A padlófűtés egyértelmű előnyökkel bír: a meleg, emelkedő légáramlatnak köszönhetően magas komfortérzetet és egyenletes melegítést biztosít. Fogyasztása 20%-kal alacsonyabb más, lakásokban alkalmazott fűtési rendszerekhez képest, mivel csak a ténylegesen használt zónát fűti, a plafonhoz közeli légteret nem.

A mítosz, amely szerint a padlófűtés felfelé áramoltatja a port, csak a nem megfelelően méretezett rendszerek esetében igaz, amelyek hőmérséklete meghaladja a megengedett határokat, tehát a közlekedésre szánt zónában 29ºC, a nem közlekedésre szánt zónában 31ºC fölé emelkedik.

Ipari létesítmények esetében alkalmazhatunk ipari padlófűtést, radiátorokat, fekete csöveket, infrapaneleket. Ezek közül a legelőnyösebb megoldást a hősugárzó panelek jelentik. Szemben a többi említett technológiával, ezek a rendszerek költséghatékonyak, mivel csak a szükséges levegőmennyiséget melegítik fel. Ugyancsak az infrapanelek mellet szól, hogy élettartamuk magas és nem igényelnek speciális karbantartást.

A vezetékhálózatok kivitelezésekor alapvető szempont a minőségi anyagok alkalmazása. A használat során a gyenge minőségű anyagok súlyos problémákat okozhatnak, amelyek károsíthatják nemcsak az épületet, de felhasználóinak egészségét is.

Jó példa erre a vezetékhálózatok vízvesztése, amelynek következtében megjelenhet a nyirkosság és a penész. Ezek nemcsak súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, de a szükséges javítások miatt többletköltségekkel is járnak. Minőségi anyagok felhasználásával mindez megelőzhető.

Legtöbb esetben a kis befektetéssel járó, gyenge minőségű anyagok idővel drágábbnak bizonyulnak a kezdetben nagyobb befektetést igénylő, de jó minőségű anyagoknál.

 

Ing. Szatmari Bernadett