Kérdése van?

Telefon: 06 1 393 9946
E-mail: info@novapex.hu

Miért jó, ha van gépészeti kiviteli tervünk?

Mint épületgépész mérnök, munkám során naponta találkozom olyan kivitelezésekkel, amelyek a megfelelő szakemberekkel való egyeztetés nélkül készültek, és így különböző kellemetlenségeket, nem utolsó sorban pedig többletköltségeket okoztak.

A törvény értelmében, minden építkezési tervhez kötelezően csatolni kell az épületgépészeti tervet is, legyen szó a fűtési rendszerről, az elektromos- vagy a vízhálózatról. Az esetek többségében ezek a tervek nem készülnek el, vagy nincsenek megfelelő módon kidolgozva, a megbízók egyszerűen a kivitelezők tapasztalatára hagyatkoznak. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az így kialakított rendszerek működőképesek ugyan, de paramétereik nem felelnek meg az aktuális standardoknak, a problémák pedig, előbb vagy utóbb, de megjelennek.

Lássunk néhányat a leggyakoribb „hasraütésre” készült kivitelezés okozta problémák közül:

A túlméretezés vagy az alulméretezés sok esetben a teljes épületgépészeti kivitelezést jellemzi, olykor csak az épület egy-egy helyiségét. Megnyilvánul a lakás egyenlőtlen fűtésében: míg egyes helyiségek túlfűtöttek, mások túl hűvösek maradnak. A túlméretezés esetében a gazdasági tényező sem elhanyagolandó: többletköltséget jelent mind a rendszer elemeinek megvásárlásakor, mind pedig később a rendszer használatából adódóan. Például, egy a szükségesnél nagyobb fűtőtest vagy túl nagy teljesítményű kazán beszerelése csökkenteni fogja a hatékonyságot, indokolatlanul magas fogyasztáshoz és így olyan költségekhez vezet, amelyek elkerülhetők lettek volna.

A padlófűtés egy ennél is érzékenyebb téma, mivel nagyobb hatással van a felhasználók egészségi állapotára. Túlméretezés esetén a megengedettnél magasabb hőmérsékletet, kellemetlen hőérzetet okozhat.

Alulméretezés esetén a nem megfelelő hatékonyságú padlófűtést kompenzálni kell egy más fűtési rendszerrel, vagy teljes egészében kicserélni. Az eredeti befektetés mindkét esetben megduplázódik.

Szintén az alulméretezés következménye az a kellemetlen zaj, amely akkor keletkezik, amikor a fűtőfolyadék nagy sebességgel halad át a vezetékeken. Ugyanakkor a szükséges vízmennyiség hiánya kizárja két meleg vizes csap egyidejű használatát.

Ha Ön minél komfortosabb otthonra vágyik, minél előnyösebb árakon, előreláthatatlan költségek nélkül, fogadja meg a szakemberek tanácsát: bízza szakértőkre a gépészeti kiviteli terv elkészítését. 

 

Szatmári Bernadett, mérnök