Kérdése van?

Telefon: 06 1 393 9946
E-mail: info@novapex.hu

Padlófűtés vagy radiátor?

A padlófűtés megjelenésével együtt kezdődött a vita arról, melyik rendszer hatékonyabb, melyiknek a használata egészségesebb, és persze melyik gazdaságosabb: a padlófűtéses, vagy a klasszikus, radiátoros rendszereké. Jelen cikkünkben a két fűtési rendszert a fenti szempontok alapján fogjuk egymással összevetni.

Első látásra a statikus fűtőtestekre épülő rendszerek tűnnek előnyösebbnek. A kivitelezés fázisában viszonylag kis anyagi ráfordítást igényelnek, egyszerűségüknek köszönhetően. Függetlenül attól, milyen problémák merülnek fel a tervezés, a kivitelezés vagy akár a használat során, orvoslásuk még kiviteli terv hiányában is egyszerű és könnyű, nem jár különösebben magas költségekkel.

Ennek a fűtéstípusnak az egyik legnagyobb hátránya esztétikai vonatkozású. A radiátorok látványa zavaró lehet, hatással van a lakás helyiségeinek bútorozására és díszítésére egyaránt.

A klasszikus fűtésrendszerek másik hátránya, hogy magas hőmérsékletű, mintegy 70°C –os fűtőközeggel működnek. Ez csökkenti a kazán hatásfokát, és kizárja a kondenzációs kazánok vagy a hőszivattyúk használatát olyan paraméterek mellett, amelyek a gazdaságos működést lehetővé tennék. Ezen kívül a teljes helyiség felfűtése, a használaton kívüli részeket is beleértve, többlet energiafogyasztáshoz vezet.

A padlófűtéses rendszerek koncepciója ennél sokkal praktikusabb, és számos előnnyel jár:

  • Szemben a statikus fűtőtestekkel működő rendszerekkel, a padlófűtés csak a helyiségek használatban lévő, alsó részét melegíti, ami energia megtakarítást eredményez.
  • A hőelosztás a padló teljes felületén egyenletes, ez pedig fokozott komfortérzetet kelt. Ugyanakkor az egyenletes hőmérsékletnek köszönhetően nem jönnek létre a hagyományos rendszerekre jellemző légáramlatok.
  • A megfelelő módon megtervezett rendszerek esetében a szálló por mennyisége sokkal kisebb, mint a radiátoros rendszerek esetében, mivel a melegítőfelület hőmérséklete alacsonyabb.
  • A helyiség sokkal esztétikusabbá válik az olyan zavaró tényezők hiányában, mint a radiátorok és a látható csőrendszer.
  • A padlófűtés nem kelt zavaró zajokat, ami ismét csak a komfortérzetet javítja.

A kondenzációs kazánok, kondenzációs üzemeltetési körülmények között, biztosítják a tüzelőanyag hasznosításának maximális szintjét. Választhatunk hőszivattyús működési elvre épülő kazánt, amelynek használata környezetbarát és gazdaságos. Várhatóan ez lesz a jövő legnépszerűbb fűtési megoldása.

A padlófűtés egyik komoly hátránya, hogy azokban a helyiségekben, ahol alkalmazzuk, elengedhetetlenné teszi a helyiségek szigetelését. A meglévő, nem szigetelt épületek esetében, ahol a hőszigetelés lehetősége nem áll fenn, vagy kis területű helyiségek esetében, amelyek fokozott levegőcserét igényelnek, mint például a fürdőszobák, a padlófűtést csak más fűtéstípusokkal együtt használhatjuk.

Minden belső burkolat hővezető tulajdonsága eltérő. Mivel a belső burkolatokat és a berendezést illetően már a tervezési fázisban dönteni kell, és ezt a döntést tiszteletben kell tartani végig a fűtési rendszer használata folyamán, ez bizonyos esetekben szintén hátrányt jelenthet.

A bútorozás vagy a belső burkolatok megváltoztatása a fűtési rendszer módosítását vonhatja maga után. Ajánlott olyan belső burkolatokat választani, amelyeket eleve a padlófűtéshez való alkalmazásra terveztek. Ezek különösen jól vezetik a hőt és rendkívül ellenállók a hőtágulással szemben is.

Mivel a fűtési rendszer a padlóba van rejtve, kivitelezését nagyon gondosan kell elvégezni. A fedőréteg és a padló kivitelezése után bármiféle beavatkozás komoly többletköltséggel jár.

A kivitelezés fázisában a padlófűtéses rendszerek költségesebbek ugyan, de használatuk során jóval költséghatékonyabbak.

Az épületek esetében a fűtési rendszer megválasztásának legfontosabb szempontjai: a komfort, az energiatakarékos üzemelés és az esztétikum. Mindezek alapján mi a padlófűtést ajánljuk.

ing.Szatmári Bernadett