Kérdése van?

Telefon: 06 1 393 9946
E-mail: info@novapex.hu

A víz 2 ellensége

A víz már régóta a hatékony eszköz a hőátvitelre a központi fűtésrendszerekben, nagy hőkapacitása révén. De a víz anyagjellemzői, illetve az ország különböző részein eltérő vízminőség, ásványi összetétel és egyéb jellemzők miatt több probléma is adódhat a fűtésrendszerekben. Összeszedtük a víz 2 legnagyobb ellenségét, amely az Ön fűtésrendszerében is könnyen kárt tehet.

1. Vízkő

A központi fűtések legfőbb ellensége a vízkő, amely magasabb hőmérsékleten válik ki, ezért a rendszer legforróbb részén rakódik le; általában a kazán hőátadó felületén. Ez három nem kívánt hatással is járhat:

  • A leghamarabb felismerhető a kazánzaj, amely a hőcserélő elvízkövesedése miatt egyenetlenné vált felületén kialakuló víztúlfűtésre vezethető vissza. A víz túlforrása gőzbuborékokat képez, amelyek zajos durrogással távoznak a hőátadó felületről a hűvösebb víz felé. Ezt a hanghatással járó jelenséget néha csattogásként írják le.
  • A hőközlő felületen lerakódó vízkő közvetlen hatással van a rendszer hatékonyságára, a British Water szerint 1,6 mm vízkőréteg akár 12%-kal is csökkentheti a hatékonyságot.
  • A hatékonyság vesztesége a kazánt nagyobb munkára készteti, ami növekvő tüzelőanyag-felhasználást és a tulajdonos számláinak emelkedését eredményezi.

2. Korrózió

A korrózió természetes folyamat, ami a víz fémekkel való érintkezésekor elkerülhetetlenül bekövetkezik minden lakás központi fűtésrendszerében. Mértékét több tényező befolyásolja, mint például a benne előforduló fémek típusa, vagy a vízbe bekerült levegő mennyisége.
Ha a vizet nem kezelték a rendszerben előforduló fémek számára védelmet nyújtó inhibitor vegyülettel, akkor tűhegynyi lyukak és iszap képződéséhez vezető korrózió léphet fel. A lerakódó iszap csökkenteni fogja a központi fűtésrendszer hatékonyságát, gyakran hideg foltokat képez a radiátorokon, valamint a tűhegynyi korrózió hamar perforálódó lyukakká nőhet a rendszerelemeken, ami egy nagyon kellemetlen és drága jelenség.

Vizko

A korrózióképződést elősegíti néhány tényező:

Oxigénbeáramlás
A gyakorlatban a központi fűtésrendszerek soha sem oxigénmentesek. Oxigén jut be a rendszerbe az előremenő vízzel és a tágulási tartályban, illetve olyan mozgó részeknél, mint a szivattyúk, kötések és szelepek.
Ez azért jelent gondot, mert az oxigén az acélban található vassal reakcióba lép, és a vízközegben vasoxidot, illetve hidrogéngázt is képez. A hidrogén a vízben kissé oldódó gáz, a képződési helyéről képes elmozdulni a legkisebb ellenállási hely felé, gyakran a radiátorokba. A radiátorok felső részein hideg területeket hoz létre, és olyan nyomást tud képezni, ami akár a radiátorok repedéséhez is vezethet.

pH-érték
A pH-érték a központi fűtési rendszerek egy kritikus fontosságú tényezője, mert változása a különféle fémekre eltérő hatást gyakorol. A lakossági központi fűtési rendszerek ideális pH-értéke 6,5 és 8,0 közötti tartományban van. Ekkor a korrodálási arányok minden fém tekintetében elfogadhatók.

Különféle fémek
Egy másik figyelembe veendő tényező a különféle fémek érintkezése, és galvánelemet hoz létre elektrokorrózió útján. Az általánosan használt rendszerfémek közül a legmagasabb potenciállal a réz rendelkezik, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények fennállása esetén a réz „megeszi” a többi fémet. Még ha nem is állnak közvetlen kapcsolatban, az egyazon vízben lévő különféle fémek korróziós problémákat hozhatnak létre. Például az oldott réz a keringetett vízben megtámadja a kevésbé nemes fémeket, különösen az alumíniumot.

Hőmérséklet és feszültség
A kémiai reakciók sebessége a hőmérséklet emelkedésével rendszerint gyorsul. Ezért a központi fűtési rendszerek gyorsabban korrodálnak, mint a hasonló elven működő hűtött vízrendszerek. A rendszer nyomás alatt álló részei, mint a hegesztések, hajlatok hajlamosabbak a korrózióra.

Íme, a megoldás:

A vízkezelő vegyületek csökkenthetik a károsító hatásokat a központi fűtési rendszerekben. Először is gondoskodni kell arról, hogy a rendszer tiszta, üledékektől és olajmaradványoktól mentes legyen. A rendszer megtisztítását követően a korróziós hatások csökkenthetők multi-fém korrózió és vízkő inhibitor használatával.